Ana Sayfa 1998-2012 Türkçülük Günü Bütün Yurt Sathına Yayıldı

Türkçülük Günü Bütün Yurt Sathına Yayıldı

Türkçülük Günü, bu yıl da yurt içinde ve dışında büyük bir coşku ile kutlandı. Yurdumuzun çeşitli yörelerinde ve büyük merkezlerde bu münasebetle toplantılar, şenlikler, kır gezileri düzenlendi. Gazetelere verilen büyük boy ilânlar ve duvarları süsleyen afişler de, ilk defa bir yenilik olarak görüldü.

Türkçülük Günü, 3 Mayıs günü saat 11.00’de Atsız Beyin kabri başında yapılan anma toplantısıyla başladı. Tanınmış Türkçülerin ve gençlik kuruluşlarının katıldığı toplantıda Atsız Beyin şahsiyeti ve Türkçülüğe olan hizmetleri dile getirildi.

Aynı gün, İstanbul Valiliği Türk Dünyası Koordinatörlüğü, Zeytinburnu Spor Salonunda bir gençlik şöleni düzenledi. Şölene halk oyunları ekipleri ve öğrenciler katıldı. Devlet Bakanı Reşat Doğru da, toplantıda bir konuşma yaptı.

ORKUN VAKFI’NIN KUTLAMA PROGRAMI

3 Mayıs Türkçülük Günü, Orkun Vakfı tarafından bu yıl da görkemli bir toplantıyla kutlandı.

4 Mayıs Cumartesi günü Çemberlitaş’taki Fırat Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra, Orkun Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi, Orkun dergisi sahibi, Tarihçi-Yazar Altan Deliorman, Türkçülük günlerinin bundan sonraki dönemde, Türklüğün, Türkçülüğün ve Türkiye’nin önemli meseleleri üzerinde tezler geliştirmek için bir fırsat ve vesile teşkil edeceğini belirtti.

Deliorman’ın konuşmasından sonra, Türkçülüğün gelişimi konulu sinevizyon gösterisine geçildi. Bu gösteri, toplantıya katılanlar tarafından ilgiyle izlendi. İstanbul Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Fırat Kızıltuğ, sözleri Atsız’a, bestesi kendisine ait olan “Geri Gelen Mektup” adlı parçayı icra etti.

Sıra açık oturuma gelmişti. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet B. Ercilasun, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Saadettin Gömeç ve Orkun dergisi Yazı Kurulu üyesi Yakan Cumalıoğlu’nun katıldığı açık oturumda, Türkçülüğün günümüz meseleleri hakkındaki görüşleri dile getirildi. Prof. Ercilasun, “Geçmişten Geleceğe Türkçülük” konulu konuşmasında, Türkçülük tarihinin batı kalıplarına göre değil, kendi gelişmesi içinde incelenmesi gereğini hatırlattı. Konuşmasında günümüze de göndermeler yapan Ercilasun, yöneticilerin ve devlet adamlarının her zamankinden dikkatli ve basiretli olmaları icap ettiğini belirtti. Prof. Gömeç de “Türkçülük Açısından Millî Eğitim” konulu konuşmasında Türkiye’deki eğitim sisteminin aksayan yanlarını açıkladı. Her yönüyle “millî” bir eğitimin, ülkemizin gelişmesi için birinci derecede önem taşıdığını ileri süren Gömeç, ilk ve orta öğretim ile yüksek öğretimde yeni bir yapılanmanın ilk şart olduğunu belirtti.

Yakan Cumalıoğlu, konuşmaların yorumunu yaptıktan sonra, Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tehdit ve tehlikelere karşı ne gibi tedbirler alınması gerektiğini açıkladı.

Açık oturumdan sonra millî oyunlar gösterisine geçildi. Doğu Anadolu, Kafkas ve Türkistan yörelerinden halk oyunları sergilendi. Âşık-mâşuk oyunu, bu tür kutlamalarda ilk defa sahneye kondu.

Türkçülük Günü, sanatçı Esat Kabaklı’nın konseriyle sona erdi. Kabaklı, en beğenilen parçaları çalıp seslendirdi. Son olarak da Çırpınırdı Karadeniz türküsü hep bir ağızdan söylendi.

Seçkin bir dinleyici topluluğunun katıldığı toplantıya bakanlardan, milletvekillerinden, okuyuculardan çok sayıda kutlama mesajı gönderildiği bildirildi.

İstanbul’daki diğer toplantılar: Kadıköy Türk Ocağı, 4 Mayıs Cumartesi akşamı, Acıbadem’deki Yeditepe Üniversitesi konferans salonunda Türkçülük Günü tertipledi. Toplantıya konuşmacı olarak Prof. Dr. Turan Yazgan, Prof. Dr. Orhan Türkdoğan, Sami Yavrucuk, ve Sabri Akdeniz katıldılar. MHP İl Başkanlığı da, Mecidiyeköy’de Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan, Prof. Dr. Mustafa Erkal, Prof. Dr. Turan Yazgan ve Dr. Nevzat Kösoğlu’nun katılıp konuşma yaptıkları bir kutlama günü düzenledi.

ANKARA’DA “MİLLİYETÇİLER GÜNÜ”

Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nce düzenlenen Türkçülük Günü, bu yıl da “Milliyetçilik Günü ” adı altındaki toplantıyla gerçekleştirildi. Toplantıda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Alişan Satılmış birer konuşma yaptılar.

MHP Çankaya Kadınlar Kolu’nun düzenlediği toplantıda ise Iğdır Milletvekili Abbas Bozyel, Türkçülük hakkındaki görüşlerini belirtti.

TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ

TBMM’DE

Bu senenin yenilikleri arasında, Türkçülük Günü’nün ilk defa TBMM’nde dile getirilmesi de vardı. Yozgat Milletvekili Mesut Türker, gündem dışı söz alarak, Türkçülük Günü’nü mahiyeti ve önemi üzerinde açıklamalar yaptı.

ANADOLU’DA

Adapazarı: Ülkü Ocakları’nın tertiplediği Türkçülük Günü’nde yazı kurulu üyemiz Sami Yavrucuk, gençlere ve dinleyicilere hitaben bir konuşma yaparak Türkçülüğün günümüze kadar geçirdiği safhaları anlattı.

Adana: MHP Adana İl Başkanlığı tarafından düzenlenen kutlama gününde F. Mehmet Zorlu, Cezmi Yurtsever ve Veysel Erdem birer konuşma yaptılar. Yine aynı kuruluşun düzenlediği şölen ise Kürkçüler köyünde gerçekleştirildi.

Bilecik: Bilecik Ülkü Ocakları’nca tertiplenen Türkçülük Günü’nde Kurultay gazetesi yazarı, müellif Necdet Sevinç Türkçülük ve Türkçülüğün gelişimi hakkında açıklayıcı bilgiler veren bir hitabede bulundu.

Zile: Ülkü Ocakları’nın tertiplediği şölen Korucuk köyü çayırında çeşitli konuşma ve sohbetlerle yapıldı.

Karaman: Orkun dergisi Karaman temsilciliği ile Karaman Ülkü Ocağı bu yıl Türkçülük Günü’nü ortaklaşa tertipledikleri bir toplantıyla kutladılar. Nefise Sultan Kız Meslek Lisesi salonunda düzenlenen toplantıda, Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Karaörs “3 Mayıs ve Türkçülük” konulu bir konferans verdi. Konferansı, başta üniversite öğrencileri olmak üzere çeşitli oda başkanları, öğretim üyeleri ve Karaman halkı yoğun bir ilgiyle takip ettiler.

Bursa: Bursa Ülkü Ocağı’nın tertiplediği toplantıya konuşmacı olarak Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı ile Türk Edebiyatı dergisi genel yayın koordinatörü İsa Kocakaplan katıldılar.

Eskişehir: Eskişehir’de Türkçülük Günü, Türk Eğitimsen Eskişehir Şubesi tarafından düzenlendi. Toplantıda Türk Dünyasında İnsan Hakları konusu geniş şekilde ele alındı. Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki toplantı, Türk Eğitimsen Şube Başkanı Kadir Arıcı’nın konuşmasıyla açıldı. Arıcı, “İnsan hakları denince, her nedense Türklere yapılan haksızlıklar gündeme getirilmemekte, göz ardı edilmektedir” dedi.

Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Suphi Saatçı, Kırım’da; Kerkükte, Türkmenistan’da, Azerbaycan’da ve diğer Türk illerinde Türklere yapılan soykırımlar ve katliamlar üzeride durarak, Irak Türklerinin Baas ırkçısı diktatörlerin kıskacında inim inim inlediğini ifade etti.

Toplantıda ikinci konuşmayı yapan Arslan Alptekin Komünist Çin’in Doğu Türkistan Türkleri üzerindeki baskısını ve zulmünü daha da artırmak için, terörü bahane ettiğini ileri sürerek keyfî tutuklamalarla ve yargısız infazlarla binlerce Doğu Türkistan Türkünün kurşuna dizildiğini, zindanlarda çürütüldüğünü belirtti.

Toplantının sonunda, Türk Eğitimsem Şube Başkanı Arıcı, hizmetlerine şükran nişanesi olmak üzere Doç. Dr. Suphi Saatçı, Arslan Alptekin ve Orkun Eskişehir temsilcisi Hasan Orhan’a birer plâket verdi. Alptekin de, buna karşılık, Doğu Türkistan’ın sembolü olan Dobba başlığı ile Gökbayrağı Arıcı’ya sundu.

Eskişehir Ülkü Ocağı’nın tertiplediği yürüyüşün sonunda Atatürk Anıtına bir çelenk konuldu.

MHP Eskişehir İl Başkan Yardımcısı Orhan Güngör de bir basın toplantısı tertipleyerek Türkçüler Günü’nün anlamını ve önemini belirtti.

Afyon: Afyon Ülkü Ocakları’nın tertiplediği yürüyüş, Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla sona erdi.

Zile: Ülkü Ocağı’nın düzenlediği Türkçülük Günü’nde, Gazeteci Aslan Bulut, davetli olarak bir konuşma yaptı.

Çanakkale: MHP Çan, Biga ve Yenice teşkilâtlarının birlikte düzenlediği şölene 5 bin kişilik bir kalabalık katıldı ve mehter takımının icra ettiği marşlar dinlendi.

Samsun: Samsun Türk Ocakları, Samsun Büyükşehir Belediyesine ait olan Değişim Sahnesinde 3 Mayıs Türkçülük Günü’nü büyük bir coşkuyla kutladı.

Değişim Sahnesinin büyük ve güzel salonunda açılış konuşmasını Samsun Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Kenan Erzurumlu yaptı. Konuk olarak Samsun’da bulunan Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür ve Türk Ocakları Genel Sekreteri Yücel Hacaloğlu 3 Mayıs’la ilgili görüş ve düşüncelerini açıkladılar, hatıralarını anlattılar.

Törenin sonunda Samsun Türk Ocağı tarafından eğitimlerine maddî ve mânevî destek verilen, Türk Cumhuriyetleri, akraba ve kardeş Türk halklarının temsilcilerini öğrenciler yöresel halk oyunları ile törene renk kattılar.

KAYSERİ’DE 4 AYRI

KUTLAMA PROGRAMI

Kayseri, Alpaslan Gerçel

3 Mayıs Türkçülük Günü, Kayseri’de dört ayrı toplantıyla kutlandı.

Türk Ocakları Kayseri Şubesi “3 Mayıs Türkçülük Bayramı” münasebetiyle şu faaliyetleri yaptı:

3 Mayıs 2002 Cuma günü saat 19:30’da Kayseri Polis Salonu’nda 500 davetlinin bulunduğu ve Bilim Kurulu üyemiz Prof.Dr. Mustafa Kafalı’nın konuşmacı olarak katıldığı yemekli bir toplantı yapıldı.

Hanımlar İcra Heyeti: Aynı gün Ocak Hizmet Binasının önünde; büyük bir kalabalığa ve basın mensubuna “Toy Aşı Bayramı” adı altında pilav ve ayran ikram edildi. Bu faaliyet basında ve TV’da büyük bir ilgi gördü.

Ayrıca yerel TV’larda konunun önemi üzerine konuşmalar yapıldı.

Gerek Ocak Kayseri Şubesi, gerekse Hanımlar İcra Heyeti basın bildirileri hazırlayarak basına dağıttılar.

Her ay muntazaman yayınlanmakta olan Kayseri Türk Ocağı Gazetesi” “Türkçülük Özel Sayısı” olarak düzenlendi.

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği de, İl Özel İdare Salonunda anma töreni düzenledi. Dernek Başkanı Alim Gerçel’in açış konuşmasından sonra Türk Dünyası paneline geçildi. Kayseri eski milletvekili Dr. Seyfi Şahin’in yönettiği açık oturuma İçel Milletvekili Prof. Dr. Enis Öksüz, Prof. Dr. Metin Karaörs, Azerbaycan Demokratik Kongresi Türkiye temsilcisi Doç. Dr. Hanım Halilova katıldı.

Programa katılanlara 3 Mayıs Türkçülük Bayramı dergisi ile katılım belgesi hediye edildi.

Ülkü Ocakları dergisi Kayseri temsilciliğinin açık havada gerçekleştirdiği kutlama programında MHP il, ilçe başkanları ve milletvekilleri hazır bulundu. Ata Ocakları da dernek lokalinde bir kutlama programı gerçekleştirdi.

ANTALYA’DA 3 MAYIS

Antalya, Cengiz Savaşeri

Antalya’nın Kırçiçeği parkı 3 Mayıs günü bayraklar ve balonlarla süslendi. Kitap standları açıldı. Parkın ortasına otağ kuruldu. Gençler, şarkılar, türküler eşliğinde halay çektiler. Sinevizyon gösterileri yapıldı. Bayanlar kermes düzenledi. Üç gün boyunca büyük bir coşku içinde kutlanan bayramın son günü. Gazi Üniversitesi Fen-Edb. Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. E. Semih Yalçın “Türk Millî Kimliği ve Klütürel Yozlaşma” konulu bir konferans verdi.

3 Mayıs Türkçüler Bayramı, Kepez Belediyesi, Kepez Ülkü Ocakları, Orkun Antalya temsilciliği ve diğer Türkçü kuruluşların katkı ve katılımıyla kutlandı. Şenliklerin açılısını MHP Antalya Milletvekili Nesrin Ünal yaptı. Kepez Belediye Başkanı Mehmet Atay, MHP Antalya İl Başkanı Ali Baki Sarıca, il, ilçe, belde yöneticileri, MHP kadın kolları mensupları ve davetli vatandaşlarımızın iştiraki ile tam bir şölen havasına dönüşen şenlikler “Nice 3 Mayıslara” dileği ile son buldu.

GAZİANTEP HAREKETE GEÇTİ

Gaziantep, Cafer Bulut

Gaziantep’te Türkçülük Günü bu yıl ilk defa olarak kutlandı. Türkiye Kamu Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) ile Orkun dergisi Gaziantep temsilciliğinin 11 Mayıs Cumartesi günü müştereken düzenledikleri toplantıya dergimiz sahibi Altan Deliorman ile Ankara Üniversitesi DTCF öğretim üyesi Prof. Dr. Saadettin Gömeç konuşmacı olarak katıldılar.

Şehit Kâmil Belediyesi Konferans salonundaki toplantı, TÜRKAV şube başkanı Mehmet Emin Bay’ın sunuş konuşması ile başladı. Mehmet Emin Bay, Türkçülüğün Türk milletinin hayatında oynadığı önemli role işaret ederek bu yoldaki çalışmaların milletimiz için bir teminat sayılması gerektiğini belirtti.

Altan Deliorman “Türkiye, Türklük ve Türkçülük” konulu konuşmasında Doğu-Batı mücadelesinin tarihî boyutlarını dile getirdi. Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu çalkantıların sebeplerini açıklayan Deliorman, cumhuriyet tarihinin belki de en karanlık dönemini yaşadığımızı, fakat Türkiye’nin sahip olduğu engin potansiyelle bütün güçlüklerin üstesinden gelebileceğini belirtti. Altan Deliorman “Gecenin en koyu karanlığı, şafak vaktine yakın olanıdır. Şimdi tan yeri ağarmak üzeredir. Gün ışımıştır. Türkçülük, Türklüğün yeni Kızıl Elması olarak milletimizin geleceğini aydınlatmaktadır” dedi.

Kalabalık bir dinleyici kitlesinin ve seçkin davetlilerin hazır bulunduğu toplantıda ikinci konuşmayı Prof. Dr. Saadettin Gömeç yaptı. Gömeç, millî kahramanlık kavramını açıklayarak, bu sıfata lâyık olmayanların kahraman ilân edilmesinin sakıncaları üzerinde durdu. Yabancı ideolojilerin hizmetkârlığını yapan, bu yüzden mahkûm olan ve sonra yurt dışına kaçarak Komünizm propagandasında gönüllü yer alan kimselerin kahraman telâkki edilmelerinin hayâl kırıcı olduğunu belirtti.

Toplantının ertesi günü, Karakoyunlular Derneği’nin Gaziantep yakınlarındaki yaylada düzenlediği şölene dergimiz sahibi Altan Deliorman da katılarak davetlilerle ve çevre halkıyla sohbetlerde bulundu.

YURT DIŞINDA TÜRKÇÜLÜK GÜNLERİ

Türkçülük rüzgârı Bakü’de:

Bakü, Gök-ay

2000 yılı içerisinde Bakü’de Türkiye’de tahsil almış Azerbaycanlı gençlerle birlikte kurduğumuz, “Genç Aydınlar Hareketi” ve kuruluşuna maddî mânevî katkıda bulunduğumuz “Türk Töre Ocağı” birlikte Bakü’de ilk 3 Mayıs Türkçüler Bayramı şölenini düzenledi. İlgi gören bu ilk törenden sonra, 2001 yılında ikincisi düzenlendi. Bu yıl 3 Mayıs Türkçüler Bayramı, büyük idealist ve Türkçü, ilkeli ve dürüst insan, mücadele alanının asenası Tenzile Rüstemhanlı’nın başında bulunduğu Azerî-Türk Kadınlar Birliği’nin düzenlediği bir törenle kutlandı. Ayrı bir tören düzenlemeyi düşünen Genç Aydınlar Hareketi ve Türk Töre Ocağı mensupları gençlerimiz de, girişimlerimiz üzerine, Azerî-Türk Kadınlar Birliği’nin düzenlediği törene iştirak ettiler. Faal görev aldılar.

Günün anlam ve önemini belirten Tenzile Rüstemhanlı; 1944 milliyetçilik olaylarını anlatırken, 1937-1938 resepsiya olayları ile paralellik kurdu. “Bizi burada bizden olmayanlar milliyetçilikle suçlayıp hapsederken, Türkiye’de maalesef kimliğinde Türk yazanlar tutuklattı ve haps ettiler. Ama görüyorsunuz ki, hareketi durduramadılar. Biz bugün burada Türkçüler Bayramını serbestçe kutluyoruz. Türkiye’de ise milliyetçiler, iktidar oldular. İnanıyoruz ki, çok kısa bir zaman sonra, burada da milliyetçiler iktidar olacaktır. Çünkü akan suyu geriye döndürmeye kimsenin gücü yetmez” dedi.

Daha sonra Ahmet Cevat, Bahtiyar Vahapzade, Elmas Yıldırım, Atsız, Arif Nihat Asya, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’ndan şiirler okundu. Marşlar ve şarkılar söylendi. Büyük milliyetçi şair, yazar ve milletvekili Sabir Rüstemhanlı ile Prof. Cemil Hesenli’nin katıldığı mini bir açık oturumla “Türk Dünyasında Milliyetçilik” konusu tartışıldı. Tören, Tenzile Rüstemhanlı’nın “Daha nice yıllara, el ele, kol kola, 3 Mayıslara” dileği ile sona erdi.

Almanya: Türk Federasyon NRW 3. Bölge Başkanlığının düzenlediği Türkçülük Günü Hagen’de yapıldı. Toplantıda Türk Federasyon Genel Başkanı Cemal Çetin, Bilecik Milletvekili Hüseyin Arabacı, 3. Bölge Başkanı Serhat Demircioğlu ve 2. Bölge Başkanı Fuat Kılıç birer konuşma yaparak 3 Mayıs’ın anlamını belirttiler. Daha sonra sergilenen halk oyunları gösterileri ilgiyle takip edildi.

Hollanda’da: Türk Federasyon’a bağlı Türk Kültür Derneği, Enschede’deki salonunda düzenlediği Türkçülük Günü’nü coşkuyla kutladı. Çok sayıda gurbetçinin katıldığı toplantıda teşkilât başkanı Esat Koçyiğit bir konuşma yaptı.
 

Orkun'dan Seçmeler