Millî Eğitim Bakanlığı’nın aldığı iki karar, yıllardan beri Türkçenin itibarını korumak ve gelişmesini sağlamak için uğraşanları memnun etti. İlk karara göre, yabancı dille öğretime son verilecek, fakat yabancı dil öğretimi daha da güçlendirilecek. Bu ikisini birbirine karıştıranlar, öteden beri “Çocuklarımız yabancı dil öğrenmesinler mi?” di ye zihinleri bulandırıyorlardı. Yarım yamalak öğrenilen yabancı dille öğretimin başarılı olamayacağını, olamadığını da uygulama gösteriyordu. Çeyrek asırdır süre gelen bu yanlışa artık son veriliyor. Öğretimin her kademesinde bütün dersler Türkçe verilecek, Türkçe öğretimi güçlendirilecek, yabancı dil öğretimine de daha ciddî eğilinecek. Ümit edelim ki, çocuklarımız bari bundan sonra yarı Türkçe, yarı İngilizce konuşmak zilletinden kurtulurlar.
İkinci karar ise, ders kitaplarında yaşayan Türkçenin kullanılacak olması. Yeni yayınlanan Ders Kitapları Yönetmeliği’nde bu konuya önem verilmiş. Bir önceki iktidar döneminde Millî Eğitime musallat olan maksatlı görüşün günlük hayatta kullanılan birçok kelimeyi yasaklaması, onların yerine uydurma ve yanlış kelimeleri “güncel Türkçe” adıyla kullanıma zorlaması bu suretle nihayet bulacak.
Anadilin, bu milletin namusu olduğunu kabul ediyorsak, ona uzanan önyargılı ellerin tahribatını önlemek de millî bir vazifedir. Bu şuuru görmek, ümitleri artıran bir gelişme olmaktadır.